Why we feel resistance with change

11 vragen die helpen bij weerstand en twijfel bij veranderingen

Er zullen altijd veranderingen in je leven zijn en het is heel normaal dat je daar soms weerstand tegen voelt. Een verandering kan je onzeker maken of angstig, je hebt er misschien helemaal geen zin in, of wel maar dan nog voel je ergens iets van verzet of twijfel. Denk aan een verhuizing, nieuwe relatie, of juist de beëindiging van een, een nieuwe baan of functie. Maar het kunnen ook kleine veranderingen zijn.  

De afgelopen jaren is mijn leven vol verandering; verhuizing, camper gekocht, geen vaste woonplek, nieuwe vakantiewoning, lange reizen gemaakt en als zzp-er nieuwe opdrachten en is er door de handhaving DBA ook verandering gaande.
Misschien is het meest constante in mijn leven wel dat er continue verandering is.
En ik dacht dat ik eigenlijk weinig tot geen moeite had met veranderingen en heel goed ‘go with the flow’ leefde. Dat is deels ook wel zo, maar ik merk dat ik toch best wat weerstand soms heb, wat zich in twijfel maar bijvoorbeeld ook in irritatie uit.

Dit alles maakte dat ik mij meer ben gaan verdiepen in waarom wij mensen het soms lastig vinden te veranderen en waar die weerstand dan vandaan komt en hoe die te overwinnen.

Waarom hebben wij weerstand tegen verandering?

Blijkbaar is het een hele natuurlijke reactie van onszelf als we weerstand tegen veranderingen voelen. Want onze hersenen vinden voorspelbaarheid en routine fijn; je weet waar je aan toe bent, je weet wat je moet doen, etc.
Als er veranderingen zijn wordt die zekerheid verstoort en krijgen we ongemakkelijk voelen of zelfs bedreigd.  

Naast dat onze hersenen route fijn vindt, kan je weerstand komen door:

  • Angst voor het onbekende: je hebt geen idee wat de toekomst je gaat brengen. Wat je hebt is misschien niet het beste, maar je weet tenminste wat je hebt.
  • Verlies van controle: Je kunt je machteloos voelen als er grote veranderingen zijn
  • Angst voor falen: Het kan zijn dat je (onbewust) bang bent dat je de verandering niet aankunt
  • Verlies van zekerheid: Het kan zijn dat je je vertrouwde omgeving gaat verliezen (verhuizing, andere baan, etc).

11 vragen die je helpen als je weerstand voelt bij verandering:

Als je bewust stil gaat staan bij je antwoorden op onderstaande vragen, kun je de verandering beter begrijpen, het kan je inzichten geven in de verandering EN in jezelf zodat je er vervolgens positiever mee om kunt gaan.

Je hoeft natuurlijk niet alle vragen te beantwoorden, misschien zijn sommigen ‘no brainers’ voor je, en andere vragen dagen je uit om echt eerlijk naar jezelf te kijken.

  1. Wat verandert er in mijn leven waar ik me momenteel tegen verzet?
    Wat verandert er nu precies? Probeer elk detail in kaart te brengen.

  2. Waarom verzet ik me tegen de verandering
    Wat is de oorzaak van je weerstand?  Waar ben je bang voor? Is het misschien angst voor het onbekende, verlies van controle of heb je geen vertrouwen in de verandering of bepaalde mensen?

  3. Wat zijn de voordelen van niet veranderen?
    Wat is het resultaat om de dingen te houden zoals ze zijn?

  4. Welke emoties spelen een rol?
    Voel je je boos, gefrustreerd, onzeker, verdrietig, angstig? Als je de emoties kunt benoemen en kunt erkennen, kan het helpen beter om te kunnen gaan met de verandering.

  5. Wat zijn de nadelen van deze verandering?
    Zijn de nadelen echt groter dan ze in werkelijkheid zijn? Wat is het ergste wat kan gebeuren? Probeer rationeel en kritisch te kijken en weet dat angsten vaak irrationeel zijn en ongegrond zijn

  6. Wat zijn de voordelen van deze verandering?
    Naast helder in beeld te krijgen waarom je weerstand voelt, helpt het om objectief te kijken naar wat de verandering voor voordelen heeft. Wat is het beste wat je kan gebeuren

  7. Wat zijn de nadelen van niet veranderen?
    Soms lijkt vasthouden aan het oude het beste, maar is dit wel zo?

  8. Welke stappen kan ik zetten om de verandering makkelijker te maken?
    Als je de verandering op kunt breken in kleine stappen geeft dat meer rust en overzicht.  Misschien is er wel een mogelijkheid om actief mee te denken over de verandering en kun je invloed uitoefenen.
    Probeer helder te krijgen wat de eerste of volgende stap die je kunt nemen om mee te werken aan deze verandering en wanneer dat is.

  9. Wie kan je helpen en ondersteunen?
    Wie in je omgeving kan je motiveren, adviseren of simpelweg een luisterend oor bieden. Dit kunnen vrienden zijn of familie, maar ook een coach.

  10. Wat heb ik in het verleden geleerd van een verandering?
    Welke eerder grote verandering had je en hoe verliep dit, wat heb je ervan geleerd en wat waren de positieve aspecten ervan? Als je dit heleder hebt, kan het je helpen om meer vertrouwen te krijgen in deze nieuwe verandering.

  11. Wat is het belangrijkste dat ik kan leren van deze verandering?
    Je kunt verandering zien als een kans om te groeien, in plaats van een bedreiging. Wat kun je leren? Welke nieuwe mogelijkheden ontstaan er? Ga je nieuwe mensen ontmoeten of naar andere mooie(re) omgeving?

Extra tips om meer inzicht te krijgen in je weerstand

Schrijf al je antwoorden op om het visueel te maken. En hierbij zeg gelijk ook tegen je hersenen ook dat het werkelijk zo is.
Als je je focust op de positieve aspecten van de verandering en je eerllijk en zonder oordelen naar jezelf kunt kijken naar wat de diepere oorzaken van je weerstand zijn, kan dat helpen je angst tegen verandering verminderen.  
Hou eventueel ook bij wat je tijdens een yoga les of meditatie ervaart ten opzichte van weerstand.
Veranderen gaat niet over een nacht ijs. Sta jezelf dan ook toe om het proces van veranderen te doorlopen, wees geduldig met jezelf, maar probeer ook eerlijk te zijn.  
Afhankelijk of de verandering wat kleiner is of heel groot en veelomvattend, focus op het proces, neem je stappen 1 voor 1, en vier je successen, wat die ook mogen zijn. Dat kan praktisch zijn maar ook emotionele aspecten.

Stilstand is achteruitgang, wordt wel eens gezegd. Vooruitgang is groei. Nu is stilstand wel een beetje subjectief, vind ik. En ik ben het niet eens dat stilstand altijd achteruitgang betekend.
Stil staan bij wat is, kan namelijk heel veel inzicht geven. Maar in het kader van weerstand tegen veranderingen kun je je focus op groei leggen, en het positieve ervan inzien. Verandering kan positieve prikkels geven, die je uiteindelijk ook gevoel van geluk kunnen geven.

Hoi, mijn naam is Jolinda en ik geef Reiki- en massage behandelingen, yoga en meditatie lessen, mindfulness trainingen en happiness coaching. En ik heb een passie voor natuurlijke geneeswijze. 
Met mijn blogs hoop ik je te inspireren om positieve veranderingen in je leven aan te brengen. Meer vind je op mijn pagina Jolinda’s inspiratie en op gratis downloads en video’s
Niets missen en extra inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. 

error: Content is protected !!