Walking a labyrinth, article how to walk one and what does it do for you.

Labyrint lopen; hoe doe je dat en wat doet het met je?

Het lijkt zo simpel, een labyrint lopen. Je begint, loopt naar het midden en je loopt weer terug. Maar wat kan het doorlopen ervan nu eigenlijk voor je doen? En hoe loop je een labyrint?

Een labyrint is een oeroud universeel symbool voor heling en heelheid, een weg naar Zelf, of naar stilte, rust en wijsheid.
Mensen gebruiken het labyrint in hun zoektocht naar antwoorden op (levens)vragen of om bepaalde dingen los te laten of om inzichten te krijgen.
Je zou kunnen zeggen dat een labyrint een metafoor is voor het levenspad en transformatie.

Een labyrint is universeel en is al eeuwen oud

Het labyrint komt in heel wat rituelen, verhalen en mythes voor. En je vindt ze in verschillende culturele en religieuze tradities. Mogelijk zijn ze zeker al 4000 jaar geleden gebruikt, vooral bij rituelen, zoals (weder)geboorte. Het klassieke labyrint heeft een ronde vorm en heeft 7 paden. Je loopt ook niet gelijk in rondjes naar het midden, maar de paden kronkelen zeg maar; je komt elke keer dichterbij het centrum, en dan word je er weer van af geleid. Waarna je weer dichterbij het centrum komt. Je zou kunnen zeggen dat dat ook symbool staat voor dingen in het leven; je komt ergens dichterbij, dan weer verderaf en daarna weer dichterbij.
Naast (door)lopen van een labyrint, wordt het soms ook uitgevoerd in een dans.

De laatste jaren lijkt het labyrint weer helemaal terug te zijn gekomen van weggeweest. Je ziet ze telkens meer bij spirituele centra maar zelfs ook bij scholen of ziekenhuizen. En ook in de kunst zie je ze (weer) vaker terug.

Verschil tussen een labyrint en een doolhof

Bij een doolhof ga je naar binnen en moet je je weg er weer uit vinden.  In het doolhof zijn splitsingen en kruisingen waar je een keuze moet maken waar je naartoe gaat. Met een beetje pech, kom je op een doodlopend pad en moet je weer terug en verder zoeken.
Bij een labyrint is er maar een pad die je volgt, er zijn geen plekken waar je moet kiezen of je naar links of rechts moet gaan. Het pad dat je volgt gaat naar het midden en hetzelfde pad volg je om er weer uit te komen.  

Simpel gezegd: Bij een doolhof verlies je de weg en bij een labyrint vind je de weg.

Hoe ziet een labyrint eruit?

Zoals ik hierboven al schreef, is er een weg die je volgt naar het midden en diezelfde weg volg je weer naar buiten.
De ‘gang’ door het labyrint kent 3 delen:
– De heenreis – symbool voor loslaten
Dit kan verdriet zijn, angst, boosheid, schuldgevoel, oude patronen of verwondingen, of wat dan ook. Door die gevoelens ook echt te ervaren, kun je ze daarna loslaten of (meer) een plek geven. Als je iets los kunt laten, kun je ook weer iets nieuws toelaten.  
– Het centrum – het symbool voor ontvangen
Dit kunnen inzichten zijn of antwoorden, bepaalde gevoelens, liefde etc. Je innerlijke kern, je intuïtie zal spreken. Of zoals ook wel genoemd wordt, je bron.
-Terugtocht – symbool voor het integreren van inzichten
Wat je in het centrum gevoeld of opgemerkt hebt laten landen laat je bij het teruglopen bezinken. Soms komen dan inzichten en antwoorden naar boven die je in je dagelijkse leven kunt toepassen.

Hoe loop je een labyrint?

Er zijn verschillende soorten labyrinten en je kunt ze ook op verschillende manieren lopen.
Bijvoorbeeld met een vraag je hebt, een intentie, om iets of iemand te gedenken of te eren. Maar ook als (dagelijkse) loopmeditatie of een ritueel om jezelf ‘uit de knoop’ te lopen.
En laat al je gedachten en gevoelens toe die je op de heenweg, in het centrum en/of terugweg ervaart.  

Voor dat je gaat lopen is het een goed idee om even de tijd te nemen om tot rust te komen en te ontspannen, zodat je je kunt focussen op datgene waarmee je gaat lopen.
Je kunt bijvoorbeeld enkele minuten mediteren en je onderwerp, vraag, intentie etc, daarin meenemen.
Je kunt voordat je het labyrint instapt ook eerst rustig een stukje wandelen.
Ik nodig soms mensen ook uit om een voorwerp mee te nemen uit bijvoorbeeld het bos, die symbool staat voor waarmee ze gaan lopen en dat dan achter te laten in het centrum.
Als je begint met lopen, neem echt je tijd en loop in alle rust. De cadans van het lopen zorgt voor een positieve wisselwerking tussen je lichaam en je geest.
Als je naar beneden blijft kijken, iets voor je uit, blijkt dit effect te hebben op je hersenen en helpt bij je focus en word je minder afgeleid.
Als je in het centrum komt, neem dan ook hier je tijd om te voelen wat er opkomt. Laat hier dan je voorwerp achter als je daarmee loopt.
Als je terugloopt, dan blijf je je tijd nemen en observeren wat er gebeurt. De terugreis is van even grote kracht als de heenreis.

Ervaringen met een labyrint lopen

Het kan heel goed dat als je een labyrint loopt, geen grootste inzichten krijgt, of intense emoties. Dat is helemaal ok. Misschien was je te veel afgeleid, misschien had je geen grote inzichten op dit moment in je leven nodig, misschien was dit een eerste stap om dichterbij jezelf te komen en is het goed om het later nog eens te lopen, misschien komt een inzicht later.

Zelf heb ik meerdere keren een labyrint gelopen en elke keer was anders. Dat was ook helemaal afhankelijk met welke intentie of onderwerp ik ging lopen en wat er op dat moment in mijn leven speelde.  

Tijdens yoga retraites waarbij ik anderen begeleide bij het lopen van een labyrint, heb ik mensen gehad die eigenlijk weinig merkten, en anderen die diep geroerd waren, zich bevrijd voelden van oude last, die enorm moesten huilen, of juist een mooie rustige glimlach op hun gezicht hadden.  

Dus als je een labyrint gaat lopen, weet dat er van alles kan gebeuren of jusit (nog) niet en dat alles goed is.

Hoi, mijn naam is Jolinda en ik geef massage- en Reiki behandelingen, yoga en meditatie lessen, mindfulness trainingen en happiness coaching.
Met mijn blogs hoop ik je te inspireren om positieve veranderingen in je leven aan te brengen. Meer vind je op mijn pagina Jolinda’s inspiratie en op gratis downloads en video’s
Niets missen en extra inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. 

error: Content is protected !!