Passing away of your dog how to deal with loss and mourning

Overlijden van je hond;  hoe je om kunt gaan met verlies en rouw

Het overlijden van je hond kan een intens verdriet en grote leegte veroorzaken. En net als dat wanneer een persoon wegvalt, kom je in een proces van rouw.
Voor vele mensen is onze hond meer dan een huisdier, maar een maatje, een vriend en een deel van de familie.

Ik schrijf dit artikel om je ideeën te geven hoe om te kunnen gaan met het verlies van jouw huisdier.  
Nadat mijn hond overleed was ik zoekende hoe ik met het intense verdriet om kon gaan en heb deze tips en ervaringen bij elkaar gebracht. En ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Voor mij persoonlijk was het verlies van mijn hond heftiger dan eerdere ervaringen met katten. Dit betekent zeker niet dat dat voor andere mensen ook zo is.  Heb jij een ander huisdier dan een hond verloren, dan kunnen onderstaande punten ook zeker jou helpen.  

Hoe ga je om met het verlies van je hond?

Net als bij rouw om een persoon, is het rouwproces om een hond, of ander huisdier, ook per persoon anders.
Er is geen duidelijke lijn hoe een rouwproces verloopt.
Belangrijk is denk ik, dat je de tijd neemt, je gevoelens er laat zijn en accepteert dat wat je voelt ok is. Het kan enorm helpen met andere mensen te praten, maar het kan ook zijn dat mensen in je directe omgeving je verdriet niet goed kunnen begrijpen. Dan kan het delen van ervaringen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt je mogelijk beter helpen. Lezen over rouw kan inzicht geven. En ook kunnen rituelen en het maken van een gedenkplek je ondersteunen in je rouwproces.  

Sta jezelf toe om te rouwen

Misschien een raar eerste advies, maar sta je zelf echt toe door je rouwproces te gaan. Het is belangrijk om te erkennen dat rouw om je huisdier normaal en gezond is. Het verlies van je hond kan net zo intens zijn als dat een mens overlijdt, om misschien wel intenser. Daarom is het belangrijk dat je je gevoelens niet ontkent of bagatelliseert. En dat je de tijd neemt en niet gelijk in het alledaagse leven stort.

Erken je gevoelens en geef ze de ruimte

Rouw is rauw en kan in vele vormen komen. En er is geen ‘juiste’ manier. Het is belangrijk dat je jezelf toe staat verdrietig te zijn, boos, of schuldig. Het kan ook zijn dat je je ergens diep van binnen ook wel opgelucht voelt, als bijvoorbeeld je hond erg ziek was en / of pijn leed en dat je je over dat gevoel van opluchting weer schuldig voelt.
Geef jezelf de ruimte om deze emoties te voelen en te verwerken.

Geef jezelf de tijd om te rouwen

Omdat iedereen op zijn/haar eigen manier rouwt is het lastig aan te geven hoelang een rouwproces duurt. Dit kan een maand zijn, maar ook wel een jaar, bijvoorbeeld. En zelfs jaren later kan een moment van intens verdriet je overvallen. Het is normaal dat je een periode van intens verdriet hebt, en dat het in golven kan komen en gaan.
Wat je ook ervaart en voelt, het mag. Niemand bepaald hoelang jij verdrietig bent. Dus rouw in jouw tempo.
Weet ook dat je goede en slechte dagen zult hebben. Ook die slechte dagen zullen voorbijgaan.

Een ritueel van afscheid kan je helpen

Neem afscheid op jouw manier. Sommige mensen begraven hun hond in hun tuin, op een speciale begraafplaats of ergens anders. Anderen laten hun hond cremeren en houden het as (al dan niet gemengd met ander as) in een mooi potje of in iets anders. Je kunt er ook voor kiezen je dier achter te laten bij de dierenarts en die zorgt er verder voor. Dat is ook helemaal prima.
De ziel van je hond is uit het lichaam en het maakt je hond echt niet uit of je een graf hebt, as of misschien alleen een plukje haar. Wat jij besluit te doen is wat voor jou goed voelt, of wat misschien financieel haalbaar is.
Het doen van een symbolische handeling, een ritueel, kan je helpen om je emoties een plaats te geven.
Enkele voorbeelden:

Dankbaarheid ritueel naar je hond toe

Dit heeft mij persoonlijk heel erg geholpen. Het gaf wel een intens verdriet, maar het voelde alsof er een soort angel uit de pijn werd gehaald.
Hoe kun je dit ritueel doen?
Ga rustig zitten en zorg ervoor dat je niet gestoord kan worden en je je vrij voelt om hardop te praten, of als je dat liever doet, fluisteren.
Neem de tijd om je hond in gedachten te hebben. Je kunt ook iets van hem of haar in je handen houden; een foto, naamplaatje, een plukje haar, of wat dan ook.
Begin met te zeggen waar je haar of hem voor wilt bedanken; de tijd dat jullie samen waren, wat je hond voor je betekend heeft, bepaalde situaties, herinneringen, wat er maar in je op komt. Spreek je dankbaarheid uit.
En laat elke emotie die opkomt toe. Ook als je eerst niets voelt of als het wat vreemd voelt dit te doen, ga gewoon rustig door.

Sorry ritueel naar je hond

Je kunt na het “dank je wel” ritueel ook “sorry” zeggen, waarvoor dan ook. Bijvoorbeeld dat je haar/ hem hebt laten inslapen, een ziekte niet gelijk opgemerkt hebt, dat je iets in het verleden vergeten was, of eens boos op hem/haar was, dat je er niet was toen je hond overleed, dat ze/hij naar een opvang moest voor een bepaalde reden, etc.
Probeer niet te veel na te denken, maar spreek uit wat er in je opkomt. En ook hierbij observeer je wat je voelt en laat je het toe.

Dit ritueel van “Dank je wel” en “sorry” zeggen, kan je heel erg helpen meer rust te vinden, je gevoelens de ruimte te geven en je liefde voor je hond benoemen.

Als Reiki master heb ik deze rituelen gecombineerd met een afstandsbehandeling aan mijn hond. Dat kan namelijk ook als je dier al overleden is. Voor mij gaf dit aan het einde van de sessie meer ruimte en rust in mijzelf.

Maar je kunt dit ritueel natuurlijk ook doen als je geen reiki beoefenaar bent.
Jouw liefde en aandacht zal je helpen.

Schrijf een brief aan je hond

Als het uitspreken van je dankbaarheid en/of sorry zeggen niet helemaal je ding is, kun je je hond ook een brief schrijven waarin je je liefde omschrijft, de vreugde die ze/hij je heeft gegeven. En ook hierin kun je zoals bij bovenstaande ritueel, neerzetten waar je sorry voor wilt zeggen.
Het opschrijven van je dankbaarheid en excuses kan jou enorm helpen. En je kunt het later eventueel nog eens na te lezen.

Creëer een gedenkplek

Naast een graf of urn potje kun je (ook) een boom planten of bloemenperk maken ter nagedachtenis van je hond. Of maak een plekje in je huis met een foto met eventueel andere dingen die je aan je hond doen denken en je kunt er een kaarsje bij branden. Of hang een hele muur vol met foto’s, wat jij wilt, of maak een mooi fotoboek. Ik heb bijvoorbeeld ook een mooie foto van mijn hond op mijn home screen van mijn telefoon. Elke keer als ik mijn telefoon open, kijkt ze me recht aan, en ondanks het verlies, doet het me goed.
Als je video’s hebt, kun je een mooie compilatie maken.

Tastbare herinneringen kunnen je troost geven en je helpen om de mooie momenten te herinneren die jullie samen hebben gedeeld.

Praat met anderen of een professional

Praten over je verlies kan je enorm helpen bij je verwerkingsproces. Deel je gevoelens met vrienden of familie die begrijpen hoe belangrijk je hond voor je was en vertel ook je leuke en mooie momenten samen. Het kan alleen ook voorkomen dat er mensen zijn die zich niet kunnen voorstellen hoe je je voelt, of weinig of niets van zich laten horen. Dat kan pijnlijk zijn. Misschien zal het zelfs invloed hebben op je vriendschap. Maar steun kan ook weer uit een onverwachte hoek komen.
Als je geen mensen in je directe omgeving hebt die een soortgelijk verlies hebben meegemaakt of je niet kunnen steunen, dan kun je online of misschien ook wel lokaal op zoek gaan naar een rouwgroep speciaal voor verlies van een huisdier.  
Het delen van je verhaal met anderen kan je troost geven en helpen je minder alleen te voelen. 
Je hoeft dit echt niet alleen te doen!
Als je merkt dat praten met anderen niet voldoende is, en je verlies om je hond zo intens is dat het lastig is het te verwerken, schroom dan niet om professionele hulp in te schakelen! Er zijn rouwtherapeuten en counselors die gespecialiseerd zijn in het verlies van huisdieren en die kunnen je begeleiden en ondersteunen tijdens deze moeilijke periode.

Blijf goed voor jezelf zorgen

Misschien ook een ‘inkopper’ maar rouwen kan heel veel energie kosten, zowel emotioneel als fysiek. Soms vergeten mensen dit wel eens. De kans is groot dat je slecht slaapt, weinig eetlust hebt, spanningen voelt, of een wat ‘kort lontje’ hebt.  Probeer dus echt goed voor jezelf te zorgen, en naast voldoende nachtrust of rust en gezond eten, ook voldoende te bewegen.
Je kunt ontspanningsoefeningen doen, mediteren of yoga beoefenen. Ga naar de sauna, neem een massage, maak een mooie strandwandeling. Dat helpt je zowel fysiek als mentaal.
Als je geen ander huisdier meer hebt, kijk dan of je je ochtend- en/ of avondwandeling die je anders met je hond deed, blijft doen, ook al kan dat heel pijnlijk en leeg voelen. Dit kan je bijvoorbeeld naast bewegen in de buitenlucht ook structuur geven.

Een andere of nieuwe hond?

Als je je hond heel erg mist, kan het zijn dat je, vooral in het begin, het onprettig vindt andere mensen met een hond te zien lopen. Laat die gevoelens gewoon toe.
Wat je kan helpen bij je gemis, als dat goed voor je voelt en je er klaar voor bent, is om op andere honden te gaan passen, of helpen met uitlaten. Je kunt ook kijken of je als vrijwilliger bij een dierenasiel kunt werken om zo andere honden te helpen.
Misschien moet je er nu nog helemaal niet aan denken, en voelt het misschien zelfs ‘vervangen’, maar het kan heel goed dat je op een gegeven moment eraan toe bent om een nieuwe hond in huis te nemen.  Dit betekent helemaal niet dat je je andere hond vergeet, maar open staat om opnieuw je liefde te delen met een hond. Neem dan ook echt de tijd tot je voelt dat je er klaar voor bent.

Je hond zal altijd in je hart blijven

Je hond zal altijd een speciaal plekje in je hart hebben. Probeer terug te kijken op de mooie momenten die jullie samen hebben gehad. De momenten dat je hart overstroomde van liefde en vreugde; de ondeugende dingen die hond deed, de mooie plekken waar jullie gewandeld hebben, het samen spelen en de ontspannen momenten, zoals gezellig samen liggen op de bank.
Hoewel je hond fysiek niet meer bij je is, die speciale band die jullie hadden, die verbondenheid door liefde, die zal in je hart blijven.

Koester de mooie herinneringen!

Op de foto bij dit artikel zie je mijn hond Hulkie.
Zij is op 26 augustus 2024 op 10-jarige leeftijd overleden.
De foto is genomen toen we in de Wadi Rum woestijn waren in Jordanië.

Online Energetische steun bij rouw om je hond of ander huisdier

Als Reiki master geef ik energetische behandelingen aan zowel mensen als dieren. Dat kan ook online. Als je huisdier overleden is, kan een behandeling je mentaal ondersteunen in deze periode van rouw.
Daarnaast kun je ook voor je overleden hond of ander huisdier een behandeling nemen. Dat klinkt misschien gek, maar energie gaat voorbij tijd en ruimte.  
Wat ik voel dan wel zie tijdens deze behandeling koppel ik aan je terug. Dit kan je veel rust en berusting geven. De ziel van je hond, als je hierin geloofd, zal bij je blijven zolang je aan hem of haar denkt.

Lees hier meer algemene informatie over reiki, en je kunt op de pagina reiki op afstand meer lezen hoe zo een behandeling online in zijn werk gaat. 

Hoi, mijn naam is Jolinda en ik geef massage- en Reiki behandelingen, yoga en meditatie lessen, mindfulness trainingen en happiness coaching.
Met mijn blogs hoop ik je te inspireren om positieve veranderingen in je leven aan te brengen. Meer vind je op mijn pagina Jolinda’s inspiratie en op gratis downloads en video’s
Niets missen en extra inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. 

error: Content is protected !!